Saját tapasztalat - tejfehérje allergia
Ezúttal saját tapasztalatot osztok meg.
Sok-sok év után, 2019 augusztusában rájöttem, hogy bizonyos problémáimat tejfehérje allergia okozza. A csavar a történetben, hogy az általam is tanult hasmenéses tünet helyett nálam pont az ellenkezője lépett fel tejfogyasztást követően - valószínűleg ezért nem gyanakodott rá soha senki. Ezt tűszúrásszerű kiütések kísérték a hátamon. Elhagytam a tejet és tejtermékeket, elmúltak a tünetek. Gyakorlott dietetikusként azért visszaterheltem ellenőrzésképpen. A tünetek annak rendje és módja szerint vissza is jöttek - 24 órán belül.
Azonban mindig is érdekelt, hogy az allergiák valóban életfogytig tartanak-e.
Saját példám szerint nem. Sok-sok oldást követően - a gyakorló körben, ahová járok - érkezett egy pillanat, amikor is ez a válasz érkezett: 'Májustól lassan elkezdheted visszavezetni a tejtermékeket."
Így is lett. 2021 májusától fokozatosan vettem vissza először a keményebb sajtokat, aztán a fermentált tejtermékeket. Ezt követően a lágyabb sajtokat, és a legvégén a tejet - ez október végén volt, tehát cseppet sem siettem el a dolgokat. Október végén maga a tej még okozott kiütést, de pár héttel később már csak két nappal a tejfogyasztás után tűnt fel, hogy nem is lett tőle semmi bajom.
Ez azóta is így van! Bár alapvetően tejet csak ételekben fogyasztok - kávéba, kakaóba házilag készített zabtejet iszom (nekem azzal finomabb) -, gyakorlatilag semmilyen tünetem nincsen.
Nem kell lemondani életünk végéig mindenről. Lehet, hogy több alkalom kell ahhoz, hogy minden mögöttes feszültség kioldásra kerüljön, ami az allergiát okozza, de megéri.